Градска Художествена Галерия – Пловдив

Шедьовърът на Йосиф Шнитер от 1881 г. – Главно Девическо Училище сега Градската художествена галерия на ул. „Съборна”. Фасадата като цяло беше типично увредена, макар и претърпяла намеси преди. Имаше поражения и по мазилки и по пластични елементи. Налични бяха намеси по мазилки и някои елементи, с материали различни от оригиналните. Били е използвани теракол лепило, директни циментови ретуши, както и голяма част от пластичните елементи са били боядисани с блажна боя (изцяло по Северна и Южна фасади).

Пластиката по задна Източна фасада и частично по останалите, беше в лошо компрометирано състояние. Мазилките бяха увредени и изцяло с преобладаваща мрежова фуга. На последното ниво имаше части от ерозирала тухла. Корнизите бяха увредени като пластика, имаше отчупени парчета, липсващи части, почти всички ръбчета и повърхности също бяха компрометирани. Цялата пластична украса – пиластри, капители, колони, големите корнизи и рамки-арки прозорци са от варо-пясъчна щукатура. Тук е важно да се отбележи, че цялата оригинална мазилка и мазилкова щукатурна пластика бяха съставени от много бедна част вар и преобладаващ пясък. Мазилката беше много слаба, ронлива и в прогресивен процес на стареене. При настоящята реставрация е направено максималното за да се укрепи тази основа и стабилизира с дълбокопроникващи акрилатни диперсии, но в далечно бъдеще процесът е с неясено развитие. Цокълът от рустикална мазилка декориран с чакъл като фактура беше компрометирана на много места и нямаше добра връзка с основата. Почти 60% от повърноста му беше ретуширана и внимателно изградена с подобни камъни и мазилка. Бяха реновирани всички мазилки, шпакловки, колони и големи корнизи, цялата по-фина пластика – арки, капители и други.

Реставрираната сграда е удостоена с Първа награда в конкурса на Баумит „Фасада на годината“ 2021, раздел Реновиране на исторически паметници”.