Тетевен“ – централен площад Русе

През 1897 г. по поръчка на Андре Тюрио е проектирана четириетажна сграда на процъфтяващата ул. Александровска. Неин архитект е италианецът Нино Росети, който вкарва цялата си фантазия и обилно украсява бароковото здание с колони, пиластри и бюстове. След завършването й в сградата се помещава хотел „Булевард“, а на партера бижутерски магазин на арменеца Тево Папазян. Андре Тюрио е заможен индустриалец с френски произход, който пристига в Русе през 1866 г. Като предприемач създава много сгради в града и купува терени за бъдещи такива. Фасадата (изцяло от камък) е част от големият ансамбъл на централният площад в Русе (т. нар. „Малката Виена“). След смъртта му сградата е продадена на Братан Йотов Ревенски – известен сладкар от град Тетевен. Той създава сладкарница на партера и хотел в прилежащите й части, носещи името на родния му град – Тетевен.

По сградата има неколкократни много лоши намеси – грубо почистване, лоши ретуши и силно компрометирани части от камъка, в следствие на течове и земетресения. Беше извършено много внимателно почистване с всички възможни начини. Както повечето сгради в Русе изпълнени от местният много мек варовик, и тази е била неколкократно „импрегнирана“ с ленен безир, който с времето е създал твърд и черен филм, който не може да се чисти, а „уронва“ повърхностният слой на камъка и формата се компрометира. Всички ерозирали части след почистване, най-вече по скулптурите и корнизите бяха ретуширани изцяло. Бяха свалени дебелите пластове мъх и други агенти напластени по корнизите и повърхностите бяха третирани с алгициди.

Особено внимание беше отделено на скулптурните бюстове (с неясна „теологична“ програмна присъственост – от антични образи, през средновековни типажи, африканци до български воеводи с калпаци и мустаци). Бяха възстановени и анкерирани всички хоризонтални корнизи по терасите и на последното ниво, като финално цялата пластика беше обилно хидрофобизирана и импрегнирана.

Реставрирани са всички вътрешни крила на оригинална дограма и обков, въшните са новоизработени от дърво. Покрива е подменен изцяло с нова цинкова ламарина, а високата статуя и фронтона бяха обработени от екип алпинисти.

Проекта по реставрацията е финансиран от Министерството на Културата.