Централна ЖП Гара Пловдив

Сегашната сградата на гарата е проектирана от италианския архитект професор Мариано Пернигони и е построена от 1905 до 1908 година. Нейната конструкция е носеща, с тухлени стени. На 26 септември 1908 г. цар Фердинанд пристига в града във връзка с обявената Независимост на България и е посрещнат на още неоткритата железопътна гара. В тази връзка една от залите на сградата е наречена „Царската чакалня“.

Откриването на гарата, изградена в бароков стил, става на 30 ноември 1908 г. Приемната сграда на гарата е проектирана по принципа на симетрията, с три ризалита и с барокова, богато орнаментирана фасада. Подовите конструкции са т. нар. „пруски свод“. Северната фасада е главна фасада към предгаровия площад. Пред южната фасада на перона на първи коловоз е изграден навес, вероятно непосредствено след изграждането на приемното здание на гарата.

През ноември 1920 г. по време на честването на 50-ия си творчески юбилей поетът и писател Иван Вазов посещава гр. Пловдив. Той е посрещнат на пловдивска централна жп гара. Любопитна история се случва на гарата през есента на 1932 г. По перона потропва токчета легендарната холивудска актриса – божествената Грета Гарбо. По разказа на кондукторката от „Ориент-експрес“ Стела Янева звездата прави кратка разходка на гарата в Пловдив на път за Истанбул с „Ориент-експрес“.

Сградата е претърпяла различни намеси и ремонти през годините. Работата ни започна със завареното доста грубо почистване на цялата мазилкова площ и пластика със силен песъкоструй, което беше увредило сериозно детайлите. Беше изпълнена наново цялата мазилка и рустикална мазилка със сложен профил. Цялата палстика беше ретуширана и възстановена, а каменните арковидни пана бяха третирани със сериозен ретуш от каменни брашна и акрилати поради факта, че са били боядисвани с блажна боя.

През 2018 г. реставрацията на Централна гара е отличено със „специална награда“ на изданието на конкурса „Сграда на годината“.

Беше възстановен и интериора на „Царската чакалня“ – позлатявания, орнаменти и шпакловки.